torstai 12. elokuuta 2010

U-sairaala umpikujassa

Olisiko aika yleisesti hyväksyä tosiasia, että TYKS:n U-sairaalarakennus on todellakin tullut tiensä päähän ja rakennuksen toiminnalle tulee pian löytää korvaavia tiloja. Sairaanhoitopiirin entinen johtaja Aki Linden totesi helmikuussa 2010, että U-sairaalan yli 40-vuotinen taival on lopussa, rakennus hajoaa käsiin ja on niin huonokuntoinen ettei nähnyt kannattavana sen korjausta. Rakennuksessa vuonna 2002 teetetyssä taloteknisessä selvityksessä on todettu, ettei tilaa tulisi käyttää enää kymmenen vuoden kuluttua. Nyt on luopumisen aika käsillä.

Rakennus ei vastaa enää millään tavoin nykyaikaisen erikoissairaanhoidon vaatimuksia ja tämä on todettu jo vuosien ajan hoito- ja laitoshenkilökunnan taholta. Putkirikkoja on viikoittain ja niiden aiheuttamat kosteusvauriot ovat sairastuttaneet talon rakenteet erilaisin home- ja sienikasvustoin. Johto vakuuttaa, että potilasturvallisuus ei ole uhattuna. Mutta entä vuodesta toiseen rakennuksessa työskentelevät hoito- ja laitoshenkilökunta, miten mahtaa olla heidän terveyden ja hyvinvoinnin laita?

Kuuma ja kostea kesä on ollut monelle mieluinen. U-sairaalan osastoilla on niin potilaat kuin henkilökunta kärsineet korkeissa lämpötiloissa ilman ilmastointia, sisälämpötilojen ollessa päivästä toiseen +25-30 astetta. Vaativaa hoitotyötä on näistä piinaavista olosuhteista huolimatta tehty. Hoito- ja laitoshenkilöstö on tuskaisen kuumuuden lisäksi enenevässä määrin kärsinyt erilaisista hengitystieoireista, lähes jokaisella pitkään talossa työskenneellä on vuosien altistumisen seurauksena jatkuvaa nuhaa ja yskää, päänsärkyä, silmien ärsytystä, limaisuutta vaikeuttaen nukkumista, äänen madaltumista ym.oireita. Flussaoireilun pitkittyessä kehittyy herkästi poskiontelo- ym.hengitystieinfektioita ja monelle on puhjennut infektioastma. Sairaslomien kustannukset eivät ole vähäisiä ja sijaisreservin vähyys on yleisesti tiedossa. Tilanne on muuttunut kestämättömäksi.

U-sairaalassa toimii monia erilaisia osastoja mm. kaikki synnytys- ja lastenosastot. Nyt tarvitaan poliittisilta päättäjiltä vastuunkantoa, rohkeita ratkaisuja ja yhteistä tahtoa U-sairaalan alasajamiseksi ja korvaavien tilojen löytämiseksi pian ennenkuin henkilökunta sairastuu pysyvästi rakennuksen lailla.


Päivi Pietari
Kätilö

Julkaistu Turun Sanomien mielipidepalstalla 14.8.2010 kuvan kera otsikolla: U-sairaalan tilat vaarantavat työntekijöiden terveyden.