perjantai 9. joulukuuta 2011

Suuri huoli lasta odottavista perheistä

Lasta odottava perhe on uudessa haastavassa elämäntilanteessa ja tarvitsee siinä parhaan mahdollisen tuen ja seurannan. Tästä on helppo olla yksimielisiä. Turun äitiysneuvoloissa tämä on turvattu koulutettujen äitiyshuollon osaajien toimesta tähän asti.

Vuoden 2012 alusta ollaan siirtymässä kahden sektorin malliin, terveydenhoitaja/kätilö ottaa vastuulleen niin äidit kuin myös lapset. Saattaa kuulostaa ihanteelliselta, että ihminen kulkee perheen mukana raskausajan ja alle kouluikäisten lasten kehitysajan. Ihanteellista, mutta ei järkevää.

Kätilökoulutuksen saanut ammattilainen on 4,5 vuodessa saanut erikoisosaamisen raskauden ja synnytyksen hoitoon. Nelivuotinen terveydenhoitajakoulutus antaa valmiuden kaikenikäisten terveydenhuoltoon. Tällöin äitiyshuollon osaaminen on vääjäämättä suppeampaa.

Nyt on herännyt ammattilaisten keskuudessa suuri huoli palvelun laadun heikkenemisestä ja tästä pitäisi kaikkien turkulaisten olla huolissaan.

Nyt äitiysneuvoloissa th-kätilöllä on äitejä n.100/vuosi ja valtakunnallinen suosituskin asiakasmääristä on, että pitäisi olla 80/vuosi, jotta riittävä ammattitaito säilyy. Turun uudessa mallissa määrä putoaa puoleen molemmissa sektoreissa eli noin 40 äitiin ja 200 lapseen. Hirvensalossa asiakasmäärät voivat jäädä jopa 25-30/ vuosi. Herättääkö tämä luottamusta?

Molempien neuvoloiden ammattilaisten osaaminen ja kokemus halutaan vajaakäyttöön ja väkisin ottamaan vastuulleen toinen sektori, johon luonnollisesti tarvitaan koulutusta ja uusia välineitä toteuttaa työtä. Aikaa siirtymiseen on 1,5 kuukautta ja edelleenkin on epäselvää toteutuksesta, koulutuksesta ja laitehankinnoista. Tietävätkö asiakkaat uusista neuvolajärjestelyistä?

Itse toimin sairaalakätilönä riskiraskaana olevien osastolla ja jaan Turun neuvoloista kantautuneen huolen. Uhkana tässä uudessa mallissa on äitiyspoliklinikan kuormittuminen entisestään kun äitejä lähetetään herkemmin jatkotutkimuksiin.

Päättäjien pitäisi myös havahtua ymmärtämään mallin vaikutukset niin palvelun laatuun, kustannuksiin kuin myös lastensuojelullisiin näkökulmiin.

Heinäkuussa 2010 voimaan astuneen neuvola-asetuksen henki on, että neuvolatyöntekijöiden tekemien kotikäyntien lisäyksellä löydettäisiin tukea vaativat perheet ja näin varhaisella puuttumisella voitaisiin ennaltaehkäistä huostaanottoja. Tässä neuvolaväen useammat silmäparit ovat todella hyödyksi.

Päivi Pietari, kätilö

Turun Sanomat 19.11.2011