maanantai 12. syyskuuta 2016

Vastuunkanto on vaikeaa - soten asiakasmaksuista asiaa

Viikko sitten 6.9.2016 sosiaali- ja terveyslautakunnassa päätettiin nostaa maksukykyisten turkulaisten asiakasmaksuja. Vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja vihreät sen sijaan esittivät, että he mielummin vähentävät sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstöä tai alentavat soten palvelutasoa kaikilta Turkulaisilta kuin, että hyväksyvät asiakasmaksuihin korotuksia. Tällöin myös niiltä ryhmiltä, jotka asiakasmaksusta Turussa on jo vapautettu, halutaan palveluita heikentää, eli lapsilta, sotaveteraaneilta, toimeentulotuen saajilta, Kelan kansaneläkkeen tai työttömyyspäivärahan varassa eläviltä.

Jos maksukykyisten turkulaisten asiakasmaksuja ei koroteta, siitä seuraa kaikkien, myös näiden heikommassa asemassa olevien ryhmien palvelun heikennys. He tosin eivät voi muuta palvelua edes valita, kuten maksukykyiset voivat. Tästähän tuossa päätöksessä oli kyse.

Kumpi siis oli vastuullisempi päätös? Edellä kerrottu vai maksukykyisten asiakasmaksun korotus, joka käytännössä tarkoittaa, että esim. terveyskeskusmaksuun tulee korotusta 2,20-6,60€/1-3 ensimmäisen käyntikerran osalta vuositasolla. Maksimissaan siis tuo 6,60€/vuosi.

Ja syytä on huomioida, että lain mukaan jos jostain syystä maksukykyä ei ole tai uhkana on, että maksu vaarantaa asiakkaan tai hänen perheensä toimeentulon tai elatusvelvollisuudesta huolehtimisen, maksua on alennettava tai se on jätettävä perimättä. Tämä tieto löytyy lautakunnan esittelijän esityksestä.

Me sosialidemokraatit olemme olleet Turussa tiukasti puolustamassa asiakasmaksuista vapautettuja ryhmiä ja tulemme jatkossakin puolustamaan. Jos meillä sosialidemokraateilla olisi valta päättää, luopuisimme kokonaan asiakasmaksuista, mutta koska tätä mandaattia meillä ei ole, on haettava vähemmän huonoja ratkaisuja. Onneksi Turussa poliittinen enemmistö on vapauttanut lapset, sotaveteraanit, toimeentulonsaajat, Kelan kansaneläkkeen ja työttömyyspäivärahan varassa elävät näistä maksuista. Ympäristökunnissa ei näin hyvin ole asiat.

Maan hallitus on päättänyt leikata kuntien peruspalveluiden valtionosuutta ja päättänyt asiakasmaksukorotuksista 2015 marraskuussa. Näin haluttiin ohjata kuntia nostamaan samalla osuudella asiakasmaksuja, koska tulot ohjautuvat suoraan soten käyttötalouteen eikä kuntien yleiseen säkkiin, minne helpommin myös jäävät. Tätä olivat siis perussuomalaiset hyväksymässä maan hallituksessa, mutta nyt he vastustivat lautakunnassa omaa esitystään.

Vihreät ovat sitoutuneet Turussa talouden tasapainotukseen ja budjetin talousraamiin ja siten myös toimialojen ohjelukuihin. Valitettavasti vastuunkanto loppuu kun näköpiirissä siintää kuntavaalit.

Vasemmistoliitto jatkaa tutulla tyylillään huudellen ja syyttäen muita. Se on helppoa. On virheellistä väittää, että maksut iskevät pienituloisiin. Sen sijaan he jättävät kertomatta, mistä he löytävät 2M€, mistä he ovat valmiit vähentämään sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä tai että ovat valmiita heikentämään kaikkien palveluita, myös niiden heikommassa asemassa olevien.

Aina on olemassa vaihtoehtoja ja niitä politiikassa pitää punnita, helpoin ratkaisu ei kuitenkaan ole aina se järkevin. Vastuun kantaminen on vaikea laji.