keskiviikko 5. syyskuuta 2012

PANOSTUS JULKISEEN TERVEYDENHUOLTOON KANNATTAA


Kesä on auttamattomasti ohi. Lämmöllä muistelen kuitenkin ”mätäkuun” terveysasemakäyntejä, joita kolmen eri lapsen kanssa tuli tehtyä. Nopeasti saatiin apua silmä- ja korvatulehduksiin niin omalta terveysasemalta akuutisti kuin myös päivystyksestä. Lasten sairaanhoito terveysasemilla on kaiken hyvän palvelun lisäksi maksutonta.


Viime aikoina sosiaali- ja terveyspalvelut ovat herättäneet paljon keskustelua muun muassa valmisteilla olevan vanhuspalvelulain osalta. Tämän tärkeän keskustelun taustalla ei saisi unohtaa sitä, että kuntalaisten kannalta perusterveydenhuollon palveluilla on suuri merkitys. Kysyttäessä 75% kuntalaisista kannattaa kunnan omia palveluita.


Turun tilanne on ollut viime vuosina palvelujen osalta vaikea, muun muassa resurssitilanteesta johtuen, mutta parempaan suuntaan on menty tämän vuoden aikana.
Turussa on pystytty terveysasemilla lisäämään kiireellisten potilaiden hoitoa ja parantamaan siten omaa palvelua, mikä on näkynyt muun muassa päivystyksen käytön vähenemisenä. Tämä on ollut hyvä kehityssuunta. Käyttöön on otettu terveyshyötymalli, jonka tavoitteena on hoitaa kroonisia kansansairauksia sairastavia yksilöllisesti sairaanhoitaja-lääkäri -työparityöskentelynä. Mallin laaja käyttöönotto parantaa entisestään palvelua terveysasemilla lähivuosina.


Perusterveydenhuollon palveluihin liittyy edelleen paljon kehitettävää. Eri tutkimuksista tiedetään jo entuudestaan, että palvelujen käyttö keskittyy tietyille potilasryhmille, mikä vääjäämättä kuormittaa koko hoitoketjua. Tähän kysymykseen tulee porautua syvemmälle ja lähteä etsimään ratkaisuja. Samoin
julkisiin terveydenhuoltopalveluihin kuuluva hammashoito on jo vuosia joutunut kamppailemaan resurssiongelmissa. Kuluvan vuoden aikana on saatu 10 uutta lääkäri-hammashoitaja-paria sekä 8 suuhygienistia lisää omaan tuotantoon. Nämä vaikuttavat siihen, että palvelutakuu toteutuu myös hammashoidossa vuodenvaihteeseen mennessä.


Terveyskeskusmaksusta luopuminen tulee olemaan merkittävä kysymys syksyn kunnallisvaalien asialistalla. Poliittisten päättäjien näkökulmasta kyse on arvovalinnasta. Asiaan liittyy monta puolta, toisaalta palvelujen maksuttomuus liittyy palvelujen tasapuolisuuteen ja saatavuuteen, toisaalta terveyskeskusmaksujen poisto tuo kaupungin kassaan yli miljoonan euron loven. Sosiaali- ja terveystoimen rahoitus on yli 600milj. euroa, joten siihen suhteutettuna maksusta luopuminen on perusteltua. Huolestuttava tosiasia on myös, että hyvinvointi- ja terveyserot ovat lisääntyneet. Näiden erojen kaventamisessa on otettava kaikki keinot käyttöön. Terveyskeskusmaksun poistaminen madaltaa kynnystä hakeutua hoitoon ja siten sen vaikutus on ennaltaehkäisevä.



Päivi Pietari
kätilö, peruspalvelulautakunnan jäsen (sd)