tiistai 28. helmikuuta 2017

TURKULAISTEN SYDÄNTEN ASIALLA - Miksi turkulaisten sydänpotilaiden hoito viivästyy?


Kun turkulainen saa sydänoireita, hän hakeutuu lääkärin vastaanotolle. Kun ilmenee, että turkulaisen sydän tarvitsee tarkempia sydäntutkimuksia, hän saa lähetteen Turun kaupungin omalle erikoissairaanhoidon sisätautipoliklinikalle ja siellä kardiologin vastaanotolle.

Terveydenhuoltolaki 52§ / Erikoissairaanhoitoon pääsy
Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä vastaa siitä, että sekä kiireellisen että lähetteeseen perustuvan hoidon tarpeen arviointi ja hoito järjestetään yhtenäisin lääketieteellisin tai hammaslääketieteellisin perustein. Henkilön ottaminen sairaalaan kiireetöntä sairaanhoitoa varten edellyttää lääkärin tai hammaslääkärin tutkimukseen perustuvaa lähetettä.
Hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon kuluessa siitä, kun lähete on saapunut kuntayhtymän sairaalaan tai muuhun erikoissairaanhoitoa toteuttavaan toimintayksikköön. Jos hoidon tarpeen arviointi edellyttää erikoislääkärin arviointia tai erityisiä kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksia, on arviointi ja tarvittavat tutkimukset toteutettava kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun lähete on saapunut sairaanhoitopiirin sairaalaan tai muuhun erikoissairaanhoitoa toteuttavaan toimintayksikköön.
Hoidon tarpeen arvioinnin perusteella lääketieteellisesti, hammaslääketieteellisesti tai terveystieteellisesti tarpeelliseksi todettu hoito ja neuvonta on järjestettävä ja aloitettava hoidon edellyttämä kiireellisyys huomioon ottaen kohtuullisessa ajassa, kuitenkin kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu.
Jos henkilöllä todettu sairaus tai oire on tarkoituksenmukaisinta hoitaa terveyskeskuksessa, on hänet ohjattava hoitoon asianomaiseen terveyskeskukseen ja annettava terveyskeskukselle tarpeelliset hoito-ohjeet.



Terveydenhuoltolain 52§:n mukainen sallittu aika tehdä päätös hoidon tarpeesta ei ole toteutunut turkulaisten osalta vuosina 2013-2016, jos tarkastellaan hoidon tarvetta kartoittavien kardiologisten tutkimusten jonotusaikoja viikkoina lähetteen saapumisesta. Kardiologin vastaanotolle arvioon pitää päästä 3kk:n kuluessa. Tämä ei ole toteutunut turkulaisten osalta viimeisen neljän vuoden aikana vaan käynti on tapahtunut 3-6kk:n aikana.

Kliiniseen rasituskokeeseen ja kardiologiseen ultraäänitutkimukseen jonotusajat ovat ylittyneet merkittävästi hoitotakuusta. Ultraäänitutkimus on perustoimenpide sydäntilanteen arvioinnille. Potilas on joutunut odottamaan tätä toimenpidettä enimmillään jopa yli 40 viikkoa. Myös tahdistinkäynnin saannissa on merkittävää vaihtelua ja tällä ajanjaksolla ei ole pysytty hoitotakuussa kuin ajoittain. EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti on pystytty toteuttamaan hoitotakuussa, mutta tapahtuma-EKG-rekisteröinti on vuosina 2015-2016 ylittänyt hoitotakuun rajan. Jos tutkimukset näin viivästyvät, tarkoittaa se sitä, että myös hoidon aloitus viivästyy ja tämä voi olla jopa kohtalokasta.

Samaan aikaan maakunnan muut sydänpotilaat on hoidettu TYKS:n kantasairaalan, Uudenkaupungin ja Salon sydänpoliklinikalla. Näissä ensikäynnit on pystytty hoitamaan 3kk:n määräajassa ja saatu ohjelmoitua jatkotutkimukset ajallaan.

Miksi turkulaisten sydämet ovat eriarvoisessa asemassa? Tähän on saatava viipymättä selvitys.
Tämän eriarvoistavan kohtelun perusteella esitän, että Turun kaupungin erikoissairaanhoidon ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin fuusiota kaikilta osin pitää jouduttaa. Fuusiolla on mahdollista saada synergiahyötyjä, tasata henkilöstöresurssivajetta ja taata koko maakunnan väestölle tasalaatuinen hoito. Nyt ainakin sydäntutkimusten ja -hoidon osalta tähän on saatava vauhtia, koska nykykäytäntö ei ole mitenkään perusteltua turkulaisten sydänpotilaiden kannalta.

Jätin asiasta valtuustoaloitteen 27.2.2017 valtuuston kokouksen yhteydessä.


Päivi Pietari
kaupunginvaltuutettu, (sd)

sunnuntai 19. helmikuuta 2017

MITEN TEHDÄÄN SOSIALIDEMOKRAATTISTA POLITIIKKAA TURUSSA


Olen saanut olla neljä vuotta keskeisellä paikalla Turun kunnallispolitiikassa kaupunginhallituksen jäsenenä. Nyt on myös vierähtänyt kaksi vuotta oman valtuustoryhmäni puheenjohtajana kun haastoin edellisen pitkäaikaisen ryhmäpuheenjohtajamme ja sain oman ryhmän tuen tälle. Nyt uudet kuntavaalit häämöttää huhtikuussa 2017 ja haluan tuoda omaa näkemystäni meidän sosialidemokraattien politiikanteosta.

Politiikka isossa kasvukeskuksessa, jollaiseksi Turku voidaan määritellä, on iso kokonaisuus, joka koostuu monista osa-alueista.

Päätöksenteko tapahtuu toimialojen lautakunnissa, jaostoissa ja johtokunnissa, kaupunginhallituksessa, sen konsernijaostossa ja kaupunginvaltuustossa hallintosääntöjen ja johtosääntöjen ym. määräysten mukaan.

Talous määrittää raamit kuntapolitiikalle. Sitä rahoittavat kansalaisilta ja yhteisöiltä kerätyt verot, joista kuntaan suoraan kerätään kunnallisvero, yhteisövero ja kiinteistövero. Valtion kautta saadaan sitten valtionosuudet, joissa on omat määräytymisperusteet. Näiden verotulojen ja valtionosuuksien lisäksi kunta kasvattaa tulopohjaa mm. erilaisin lupa-, palvelu- ja asiakasmaksuin, lainottaa konserniyhtiöitään saaden korkotuloja ja jotka tulouttavat tuotto-osuuksiaan kaupunkiemolle.

Näillä rahoituksilla sitten järjestetään palveluita. Sosiaali- ja terveuspalveluita, päivähoitoa, peruskoulutusta, opetusta, vapaa-ajanpalveluita: liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripalveluita, kaupunkisuunnittelua: kaavoitusta, ympäristöpalveluita, tontti- ja kiinteistöpalveluita, rakennuslupia, matkailu- ja tapahtumapalveluita, lisäksi osallistutaan yhteistyössä seudullisiin palveluihin erikoissairaanhoitoon, jätehuoltoon ja joukkoliikennepalveluun eli Föliin.

Nyt ollaan perustamassa uutta kaupunkikehitysjaostoa kaupunginhalituksen alle uutena toimielimenä. Kiinteistöliikelaitos puretaan ja yhdistetään kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan kanssa ja jatkossa molempien tehtäviä hoitaa kaupunkiympäristölautakunta.

Nämä kaikki edellä ovat emokaupungin toimintoja ja erikseen ovat konserniyhtiöt, joissa eri omistusprosentilla ollaan mukana. Turku rakentaa infraa ja tekee investointeja, tukee yrityskulttuuria palveluin ja edistää elinkeinopolitiikkaa yhtiöiden kautta. Yhtiöitä on perustettu kunnallistekniikkaa, rakennustekniikkaa, energiatuotantoa, satamaa, matkailumarkkinointia, Ammattikorkeakoulua, kohtuuhintaista asuntotuotantoa (TVT), Turku-hallitoimintaa, yritys- ja tiedeyhteistyötä (Turku Science Park), kiinteistötoimintaa ja vesihuoltoa varten.

Valtuustoryhmämme muodostaa kantoja erilaisiin päätöksentekoon valmisteltuihin asioihin. Ryhmä käy lista-asiat läpi lähes viikottain valmisteluvaliokunnassa eli valuvassa, ja niitä tietysti peilataan aikaisemmin sovittuun ja omiin kunnallispoliittisiin tavoitteisiin ja muodostetaan yhdessä demokraattisesti se näkemys, jolla mennään eteenpäin.

Demokratia toimii siis myös ryhmässämme, enemmistön kanta tulee ryhmän kannaksi. Puhutaan ryhmäpäätöksistä. Ne antavat joukolle voimaa päätöksenteossa. Poikkeuksena omantunnon kysymykset: uskonto, alkoholi, ydinvoima. Asioista saa aina olla erimieltä ja jokaisen mielipidettä pitää kunnioittaa, mutta enemmistön tahtotila vie asioita eteenpäin.

Sitähän se demokratia on ja se on edelleen todettu parhaaksi tavaksi hoitaa yhteisiä asioita.

Puolueet käyvät neuvottelut heti valtuustokauden aluksi ja linjaavat yhteisiä tahtotiloja, miten kaupunkia haluataan kehittää. Tästä syntyi tämänkin valtuustokauden aluksi Turku-sopimus, jossa myös me sosialidemokraatit halusimme olla vahvasti vaikuttamassa, sillä vain yhteistyöllä saa politiikassa tavoitteitaan vietyä eteenpäin. Sopimuksen ulkopuolella olevat ryhmät ovat jääneet myös politiikan teossa tuloksettomiksi. Pelkällä toisten ryhmien ivaamisella ja kyvyttömyydellä yhteistyöhön ei saa mitään aikaiseksi.

Taloutta seurataan osavuosikatsauksin ja vuoden merkittävin poliittinen valmistelu on talousarvio, minkä painotuksilla rahat jaetaan kaupungin eri toimialoille ja niiden pohjalta lähdetään seuraavaa vuotta toteuttamaan. Puolueet käyvät neuvotteluja valmistellun talousarvion pohjalta ja silloin punnitaan lisärahoitustarpeita ja muita tavoitteita, mitä seuraavana vuonna erityisesti halutaan viedä eteenpäin. Yksin mikään ryhmä ei tavoitteitaan saa läpi vaan aina tarvitaan tukea muilta, joten neuvottelut vaativat yhteistyökykyä, eri intressien sovittamista yhteen. Toisten kunnioittamista vaikkei voisi hyväksyäkään toisten esityksiä.

Meille sosialidemokraateille kaikkien turkulaisten palvelut ovat tärkeitä. Ja jotta voimme säilyttää palvelut niin määrällisesti kuin laadullisesti, tarvitsemme tasapainoisen talouden. Tähän sitouduimme valtuustokauden alussa. Tämä sitoutuminen on tuottanut hyvää tulosta. Turku on nyt saanut talouden tasapainoon, tinkimättä palvelutasosta. Palveluita on kehitetty, tehty uudella tavalla, mm. sähköisiä palveluita on kehitetty ja laajennettu terveyden- ja hammashoidonpalvelua iltavastaanotolle.

Olemme myös puolustaneet palveluita. Turku säilytti subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja turvasi näin kaikkien lasten oikeuden varhaiskasvatukseen ja säilytti myös päiväkotiryhmien koot ennallaan vaikka maan porvarihallitus ohjasi kuntia rajaamaan päivähoito-oikeutta ja kasvattamaan ryhmäkokoja. Tässä me sosialidemokraatit vaikutimme vahvasti.

Valtuustokauden alussa 2013 niin kuntataloudessa kuin julkistaloudessa oli uhkakuvia ja sopeutustarvetta. Ja tämän valtuustokauden aluksi olimme haasteen edessä, miten voisimme tehdä sellaisia toimenpiteitä, ettei tarvitse lähteä irtisanomaan tai lomauttamaan henkilöstöä tai karsimaan suurella kädellä palveluverkkoa vaan voisimme toimintaa tehostamalla saada talouden tasapainoon pitkällä aikavälillä ja silti turvata palvelut turkulaisille. Nyt kun tarkastelee kulunutta valtuustokautta, monista epävarmuuden vuosista huolimatta olemme siinä onnistuneet. Turusta on tulossa kovaa vauhtia koko Suomen talouden johtava veturi. Tämä on ollut seurausta vastuullisesta, kestävävästä ja oikeudenmukaisesta politiikasta.

Jatketaan Turussa samalla linjalla, tähän tarvitaan jatkossakin vahvaa sosialidemokraattista päätösentekoa ja sinulla turkulaisena on tähän valta vaikuttaa äänestämällä.

Päivi Pietari
Turun sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja