tiistai 28. helmikuuta 2017

TURKULAISTEN SYDÄNTEN ASIALLA - Miksi turkulaisten sydänpotilaiden hoito viivästyy?


Kun turkulainen saa sydänoireita, hän hakeutuu lääkärin vastaanotolle. Kun ilmenee, että turkulaisen sydän tarvitsee tarkempia sydäntutkimuksia, hän saa lähetteen Turun kaupungin omalle erikoissairaanhoidon sisätautipoliklinikalle ja siellä kardiologin vastaanotolle.

Terveydenhuoltolaki 52§ / Erikoissairaanhoitoon pääsy
Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä vastaa siitä, että sekä kiireellisen että lähetteeseen perustuvan hoidon tarpeen arviointi ja hoito järjestetään yhtenäisin lääketieteellisin tai hammaslääketieteellisin perustein. Henkilön ottaminen sairaalaan kiireetöntä sairaanhoitoa varten edellyttää lääkärin tai hammaslääkärin tutkimukseen perustuvaa lähetettä.
Hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon kuluessa siitä, kun lähete on saapunut kuntayhtymän sairaalaan tai muuhun erikoissairaanhoitoa toteuttavaan toimintayksikköön. Jos hoidon tarpeen arviointi edellyttää erikoislääkärin arviointia tai erityisiä kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksia, on arviointi ja tarvittavat tutkimukset toteutettava kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun lähete on saapunut sairaanhoitopiirin sairaalaan tai muuhun erikoissairaanhoitoa toteuttavaan toimintayksikköön.
Hoidon tarpeen arvioinnin perusteella lääketieteellisesti, hammaslääketieteellisesti tai terveystieteellisesti tarpeelliseksi todettu hoito ja neuvonta on järjestettävä ja aloitettava hoidon edellyttämä kiireellisyys huomioon ottaen kohtuullisessa ajassa, kuitenkin kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu.
Jos henkilöllä todettu sairaus tai oire on tarkoituksenmukaisinta hoitaa terveyskeskuksessa, on hänet ohjattava hoitoon asianomaiseen terveyskeskukseen ja annettava terveyskeskukselle tarpeelliset hoito-ohjeet.



Terveydenhuoltolain 52§:n mukainen sallittu aika tehdä päätös hoidon tarpeesta ei ole toteutunut turkulaisten osalta vuosina 2013-2016, jos tarkastellaan hoidon tarvetta kartoittavien kardiologisten tutkimusten jonotusaikoja viikkoina lähetteen saapumisesta. Kardiologin vastaanotolle arvioon pitää päästä 3kk:n kuluessa. Tämä ei ole toteutunut turkulaisten osalta viimeisen neljän vuoden aikana vaan käynti on tapahtunut 3-6kk:n aikana.

Kliiniseen rasituskokeeseen ja kardiologiseen ultraäänitutkimukseen jonotusajat ovat ylittyneet merkittävästi hoitotakuusta. Ultraäänitutkimus on perustoimenpide sydäntilanteen arvioinnille. Potilas on joutunut odottamaan tätä toimenpidettä enimmillään jopa yli 40 viikkoa. Myös tahdistinkäynnin saannissa on merkittävää vaihtelua ja tällä ajanjaksolla ei ole pysytty hoitotakuussa kuin ajoittain. EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti on pystytty toteuttamaan hoitotakuussa, mutta tapahtuma-EKG-rekisteröinti on vuosina 2015-2016 ylittänyt hoitotakuun rajan. Jos tutkimukset näin viivästyvät, tarkoittaa se sitä, että myös hoidon aloitus viivästyy ja tämä voi olla jopa kohtalokasta.

Samaan aikaan maakunnan muut sydänpotilaat on hoidettu TYKS:n kantasairaalan, Uudenkaupungin ja Salon sydänpoliklinikalla. Näissä ensikäynnit on pystytty hoitamaan 3kk:n määräajassa ja saatu ohjelmoitua jatkotutkimukset ajallaan.

Miksi turkulaisten sydämet ovat eriarvoisessa asemassa? Tähän on saatava viipymättä selvitys.
Tämän eriarvoistavan kohtelun perusteella esitän, että Turun kaupungin erikoissairaanhoidon ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin fuusiota kaikilta osin pitää jouduttaa. Fuusiolla on mahdollista saada synergiahyötyjä, tasata henkilöstöresurssivajetta ja taata koko maakunnan väestölle tasalaatuinen hoito. Nyt ainakin sydäntutkimusten ja -hoidon osalta tähän on saatava vauhtia, koska nykykäytäntö ei ole mitenkään perusteltua turkulaisten sydänpotilaiden kannalta.

Jätin asiasta valtuustoaloitteen 27.2.2017 valtuuston kokouksen yhteydessä.


Päivi Pietari
kaupunginvaltuutettu, (sd)