perjantai 5. maaliskuuta 2010

Kannanotto Lautturin päiväkodin esikoululaisten puolesta

Haluamme ilmaista kantamme Varhaiskasvatuspalveluiden Keskusta-Hirvensalon palvelualueen suunnitelmiin ja valmisteluihin keskittää esiopetustoimintaa.

Lautturinkadun päiväkodin esiopetusryhmä on suunniteltu siirtää ensi syksynä Honkaistentien päiväkotiin ja siirtoa on perusteltu tilojen käytön tehostamisella niin, että päivähoitopaikkoja ja -tiloja vapautuu pienemmille lapsille.

Me Lautturinkadun päiväkotilasten vanhemmat EMME HYVÄKSY sitä, että tulevat esiopetusikäiset lapsemme siirretään vuodeksi toiseen päiväkotiin esiopetukseen vaan vaadimme, että esiopetus tullaan järjestämään Lautturinkadun päiväkodissa 10.8.2010 alkaen.

Ehdotus kohtelee räikeän epätasa-arvoisesti ja epäoikeudenmukaisesti Lautturinkadun päiväkodin tulevia esikoululaisia ja heidän perheitään.


Lapsillamme on päivähoito-oikeus myönnetty oppivelvollisuusikään asti. (PhL 1.luku 2§).

Päivähoitolain 1.luvun 2a§ mukaan päivähoidon tulee omalta osaltaan tarjota lapselle jatkuvat, turvalliset ja lämpimät ihmissuhteet, lapsen kehitystä monipuolisesti tukevaa toimintaa ja lapsen lähtökohdat huomioon ottaen suotuisa kasvuympäristö.

PhL:n 1.luvun 6§:n mukaan päivähoidon tulee terveydellisiltä ja muilta olosuhteilta olla lapselle ja lapsen hoidolle ja kasvatukselle sopiva.

PhL:n 2.luvun 11a§:n mukaan kunnan on huolehdittava siitä, että lapsen vanhemmat ja muut huoltajat voivat saada lapselle kunnan järjestämän päivähoitopaikan..., ja että lapsi voi olla päivähoidossa siihen saakka, kunnes hän siirtyy perusopetuslaissa tarkoitettuna oppivelvollisena perusopetukseen. /.../ Päivähoitoa on järjestettävä mahdollisuuksien mukaan lapsen vanhempien tai muiden huoltajien toivomassa muodossa.

11b§:n mukaan päivähoitoa järjestettäessä tulee huolehtia, että päivähoidossa olevilla lapsilla on mahdollisuus osallistua (EI PAKKO) esiopetukseen.

Vanhempien harkinnassa on valinta siitä osallistuuko lapsi esiopetukseen.


Lautturinkadun päiväkodin ensisyksyn mahdollisia esikoululaisia on tulossa omasta päiväkodista 7 kokopäiväistä lasta. Tämä on sallittu minimimäärä, joka esiopettajaa kohden on päivähoitolain asetuksessa säädetty. Lautturin esikouluryhmä voi kasvaa vielä, kunnes muista päiväkodeista sekä alueen yksityisistä päiväkodeista, missä esiopetusta ei järjestetä, selviää haettavat esikoulupaikat. Tiedossa on, että yksityisistä päiväkodeista ollaan hakemassa Lautturiin esikouluun, joten määrä tulee kasvamaan. Huomionarvoista on myös, että syksyllä kouluun lähtevät 15 nykyistä esikoululaista luovuttavat paikkoja jo melkoisesti pienemmille lapsille.


Mikä on se lisäarvo mitä ajatellaan saavutettavan sillä, että lapset, joista monet ovat olleet Lautturin päiväkotilapsia jopa viiden vuoden ajan, nyt hyötyisivät toiseen päiväkotiin siirtymisestä vuotta ennen koulun alkamista?


Päiväkodin ja koulun välillä syntyvässä nivelkohdassa tiedetään lapsella olevan kriittinen paikka, jossa esiopetuksella voidaan tätä helpottaa. Nyt Lautturinkadun päiväkotilapsia ajatellaan voitavan kuormittaa lisää ylimääräisellä siirrolla vuodeksi uusiin tiloihin ja ympäristöön, uusien lasten ja hoitoväen kanssa.

Koko perheelle tilanne on kuormittava, myös vanhemmat ovat luoneet tärkeitä suhteita toisiin vanhempiin ja hoitoväkeen ja nämä ollaan nyt katkaisemassa. Lautturissa on pitkät perinteet vanhempien ja hoitoväen hyvälle yhteistyölle ja -toiminnalle, joka on erittäin aktiivista.

Ymmärrämme, että suunnitelmissa on siirtää ryhmän mukana yksi tuttu hoitaja sopeuttamaan tilannetta, mutta ei ole ajateltu miten siirto vaikuttaa lapsiin pitkäkestoisten ja tuttujen kaveri- ja hoitajasuhteiden katkeamisella ja luopumisella tutuista hoitotiloista, ympäristöstä ja turvallisista päiväkotirutiineista.

Vapaaehtoisesti esiopettajissa ei ole halukkuutta siirtyä toiseen päiväkotiin, minkä ymmärrämme hyvin. Lautturin laadukas esiopetus, jolle on jo viskarivaiheessa luotu tukeva pohja, on pitkäjänteisen kasvatustyön seuraus ja sitä kiitellään saaren kouluissa arvostavasti. Osoittaa varhaiskasvatuksen johdolta huonoa henkilöstöpolitiikkaa, jos tämä ollaan nyt katkaisemassa ja siirtämässä lyhytnäköisesti yhden vuoden vähäisen lapsimäärän, mutta lakisääteisesti sallitun lapsimäärän, vuoksi henkilökuntaa toiseen päiväkotiin. Onko yhden lastentarhaopettajan siirrolla saatava rahallinen hyöty todella kaiken tämän arvoista?

Tilanne olisi hyväksyttävämpi, jos esikoululaiset siirtyisivät tulevan koulun tiloihin, missä jatkuvuus on turvattu. Jatkuvuus päiväkodin ja koulun nivelkohdassa on ollut tärkeänä ajatuksena varhaiskasvatuksen siirtämisessä peruspalvelutoimesta opetustoimeen. Lähes kaikki tulevista esikoululaisista on todennäköisesti hakeutumassa Wäinö Aaltosen kouluun, mistä tiedetään, ettei siellä ole tarjota tiloja esikoulun käyttöön kun osa nykyisistäkin oppilaista tekee koulutyötä parakeissa.

Vuonna 2005 syntyneistä lapsista tulee Lautturiin vuonna 2011 muodostumaan puolestaan 13 lapsen esikouluryhmä, joka onkin sitten esiopettajalle sallittu maksimimäärä, joten silloin voidaan nähdä esikouluopetus taasen tehokkaana ja siitä saatava rahallinen hyöty kaupungillekin edullisena.

0-6-vuotiaat lapset eivät Hirvensalon alueelta lopu 2016 vuoteen tehdyn väestöennusteenkaan mukaan. Kaikkia alueen päiväkoteja tullaan tarvitsemaan ja jonottajiakin päiväkoteihin vielä riittää.

Meidän vanhempien mielestä esikoulun keskittämisehdotuksella Lautturinkadun päiväkotia ollaan ajojahtimaisesti ajamassa alas. Meitä ei pystytä vakuuttamaan vuoden 2011 aloittavien esikoululaisten mahdollisuudesta saada esikouluopetus taasen Lautturissa, jos tämä ehdotus toteutuu.

Vaadimme, että huonosti valmisteltu ja perusteeton esikoululaisten keskittämissuunnitelmaehdotus Lautturinkadun esikoululaisten osalta ensi vuodeksi hylätään. Jos näin ei tehdä, esikouluopetus ei ole pakollista ja vanhemmat voivat ratkaista tilanteen olla ottamatta vastaan oman lapsen edun vastaista esiopetuspaikkaa.


Lautturinkadun päiväkodin lasten vanhempien ja hoitoväen puolesta

Lautturin vanhempainyhdistyksen pj.

Päivi Pietari