keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Sijaishuollossa lapsen etu on tärkein

Peruspalvelulautakunta teki 17.2.2010 päätöksen sijaishuollon kehittämisen aloittamisesta. Turku on muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna sijaishuollossaan laitospainotteinen, n.70% huostaanotetuista lapsista on laitoshoidossa ja vain n.30% perhehoidossa. Siitä ollaan yleisesti samaa mieltä, että suuntaus on saatava kääntymään perhehoitoa lisääväksi. Kotkassa on saatu hyviä tuloksia sijaishuollossa, viiden vuoden aikana perhehoitoa on saatu lisättyä 71% :iin.


Turussa perhehoitoa on nyt päätetty lisätä seuraavan kolmen vuoden kuluessa 20% vaiheittain. Rakennemuutos tarvitsee aikaa ja rauhallista harkintaa, jotta muutosprosessi saadaan hallitusti toteutettua. Tässä vaiheessa ei ole missään nimessä perusteltua luopua omista hyvistä ja laadukkaista lastenkodeista. Päätökseen kirjattiin, että omia lastenkoteja ei lakkauteta. Lautakunta tekee jatkossakin omia tilojaan koskevat ratkaisut.


Me sosialidemokraatit halusimme päätökseen kirjattavaksi, että muutosta ei toteuteta uusilla ostopalveluilla vaan omia lastenkoteja hyödyntäen mikäli perhehoitoa ei saada suunnitellusti lisättyä, ja että ostetuista laitospaikoista luovutaan yhtälailla vaiheittain.


Huostaanotot ovat lisääntyneet vuonna 2009 ja vastaanottopaikat ovat olleet ylikuormitettuja. Suunta on saatava taittumaan. Päätös sisältää vastaanottopaikkojen lisäämisen, jotta mahdollisimman monelta huostaanotolta vältyttäisiin. Tämä edellyttää tukea lapselle ja perheelle sekä riittävää erityishenkilöstöä turvaamaan tarvittava tuki.


Viime laman seurauksena ennaltaehkäiseviä lastensuojelun keinoja karsittiin kovalla kädellä. Nyt tämä halutaan välttää ja lapsiperheiden koti- ja perhepalveluita on lisätty ja lisätään. Tämä on hyvä kehityssuunta.


Toivottavasti yhteinen hyvä tahto sitouttaa niin päättäjät, johdon kuin henkilöstön tähän hallittuun muutosprosessiin, jossa lapsen etu on tärkein.


Päivi Pietari
Turun peruspalvelulautakunnan jäsen